Προσαρμογή του παιδιού

Μερικές συμβουλές για την καλύτερη προσαρμογή των "πρωτάκηδων" αλλά και την προσαρμογή των γονέων.

Το ΑΧΑΙΚΟ ΧΩΡΙΟ λόγω της 30 χρονης εμπειρίας του (www.protovima.gr) μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να βοηθήσει την προσαρμογή κυρίως μικρότερων παιδιών (απόφοιτων νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων δημοτικού).

Αν το παιδί σας έρχεται για πρώτη φορά στην κατασκήνωση, είναι σημαντικό για την ομαλότερη προσαρμογή του να έχετε υπόψιν σας τα παρακάτω:

    • Αν μπορείτε επισκεφτείτε από πριν τις εγκαταστάσεις μαζί με το παιδί.
    • Αποφύγετε να υπερβάλλετε κάθε φορά που προσπαθείτε να περιγράψετε πως θα περνάει το παιδί στην κατασκήνωση. Μην πείτε π.χ. ότι “όλη μέρα θα παίζετε” γιατί η κατασκήνωση δεν είναι μόνο παιχνίδι.
    • Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς και σαφείς στις περιγραφές σας, προετοιμάζοντας το παιδί και για νέα πράγματα που ίσως κατ’ αρχήν δεν του αρέσουν.
    • Βεβαιωθείτε ότι έχει αποκτήσει ρεαλιστική εικόνα για το πως θα περνάει τη μέρα του, ώστε να μην διαψευσθούν οι προσδοκίες του.
    • Κρατήστε επαφή με το παιδί: Αν και δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε συνεχώς για να δείτε αν το παιδί είναι καλά, από την άλλη πάλι μην αποφεύγετε να του τηλεφωνείτε από φόβο μήπως το ακούσετε στεναχωρημένο ή σας πει ότι θέλει να το πάρετε.
    • Είναι σημαντικό πάντως να κρατάτε τακτική τηλεφωνική επαφή αλλά όχι απαραίτητα καθημερινά.
    • Να είστε σίγουροι ότι για οτιδήποτε έκτακτο συμβεί θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας. Αν δεν τηλεφωνήσουμε, σημαίνει ότι όλα πάνε καλά.
    • Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά είναι ευτυχισμένα στο ΑΧΑΙΚΟ ΧΩΡΙΟ και περνάνε πολύ όμορφα την μέρα τους, όμως πάντα υπάρχει η νοσταλγία και η αγάπη για τους γονείς τους. Έτσι στην πρώτη επίσκεψη των γονέων, χαίρονται πάρα πολύ όταν έρχονται, όμως είναι προφανές και φυσιολογικό να στεναχωρούνται όταν φεύγετε.
    • Εσείς πρέπει να είστε σταθεροί στις απόψεις σας και να κάνετε “την καρδιά σας πέτρα” όταν φεύγετε γιατί είναι σίγουρο ότι την επόμενη ώρα το παιδί θα περάσει υπέροχα και θα έχει ξεχάσει την “στεναχώρια” της αποχώρησής σας.

Παρόλα αυτά κάποια παιδιά που έχουν έρθει για πρώτη φορά στην κατασκήνωση ανεξαρτήτως ηλικίας, χρειάζονται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν και έτσι μπορεί τις πρώτες μέρες να ζητούν επίμονα να φύγουν γιατί “δεν τους αρέσει αυτό”, “τους πειράζει εκείνο”, “τους ενοχλεί ο τάδε”.

Συνήθως αυτά είναι προφάσεις οι οποίες βέβαια έχουν κάποια βάση. Σε αυτή την περίπτωση γονείς και παιδαγωγοί για να βοηθήσουν ουσιαστικά το παιδί να επωφεληθεί τελικά τα οφέλη της κατασκήνωσης, πρέπει να τηρούμε απέναντί τους μια σταθερή στάση που να έχει σαν γνώμονα τα εξής:

    • Ακούμε τα παιδιά με κατανόηση και τους συμπαραστεκόμαστε στο “πρόβλημά” τους. Όμως παράλληλα η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη “ότι αρχίζουμε πρέπει να το τελειώνουμε” και “δεν το βάζουμε στα πόδια με την πρώτη δυσκολία”.
    • Εξάλλου ο προγραμματισμός που μαζί αποφασίσαμε είναι: αυτό το διάστημα να είμαστε στη κατασκήνωση, το άλλο διάστημα να πάμε διακοπές, το άλλο διάστημα να είμαστε στη γιαγιά κ.λ.π. και αυτό πρέπει να γίνει.
    • Πολλές φορές το παιδί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί άθελά του τη συναισθηματική εξάρτηση που υπάρχει συνήθως με έναν από τους γονείς του. Έτσι μεγαλοποιεί καταστάσεις για να δώσει τροφή στην εν λόγω εξάρτηση, πράγμα το οποίο σε τελική ανάλυση δεν ωφελεί κανέναν, ούτε το παιδί ούτε το γονιό.
    • Κρατήστε σταθερή και αποφασιστική στάση. Εμπιστευτείτε τις προσαρμοστικές ικανότητες του παιδιού σας. Εμπειστευτείτε την εμπειρία μας. Δείξτε κατανόηση στην αρχική δυσκολία προσαρμογή του παιδιού σας και μην υποχωρείτε στην πρώτη δυσκολία. Εξάλλου να θυμάστε πάντα ότι η προσαρμογή αφορά περισσότερα εσάς και λιγότερο το παιδί.